close
close

Începând cu luna martie 2022, Primăria Orașului Zărnești, digitalizează interacțiunea cu cetățenii prin intermediul platformei online Avansis Online (pentru PC) . Platforma va oferi contribuabililor persoane fizice și persoane juridice accesul la servicii precum:

  • depunere cerere certifical fiscal
  • eliberare certificat fiscal
  • depunere declarații impunere bunuri mobile (autoturisme) și imobile (case și terenuri)
  • plăți on-line cu cardul

Pentru utilizarea platformei, este necesară crearea unui cont, prin accesarea paginii web: https://online.primaria-zarnesti.ro/AvansisOnline/#/iro/login

Accesează aplicația Avansis

Istorie

Scurt istoric al orasului si al turismului in Zarnesti

Pe teritoriul de astazi al orasului Zarnesti se pare ca au locuit oameni din cele mai vechi timpuri. Mai apoi, in perioada romana, se pare ca aici au fost inmormantati soldati ai Legiunii XIII Gemina. Pe teritoriul Zarnestiului s-au gasit doua pietre funerare si unele caramizi pe suprafetele carora se afla imprimata stampila legiunii a XIII-a Gemina. O alta descoperire importanta o reprezinta tezaurul monetar descoperit la Zarnesti-Bran constand din monede mici de bronz datand din secolele III-IV e.n., avand pe ele efigia mai multor imparati romani. Legenda locala vorbeste de existenta unei “Villa Zernensis”, care se tragea de la un baci pe nume “Zerne”, si al carui fiu ar fi inchegat o asezare pe nume “satul lui Zerne” in memoria tatalui lui. La inceputul mileniului trecut Transilvania formata din mici voivodate devine o prada usoara pentru invazia maghiara.
Secolele XIII-XIV cuprind perioada colonizarilor sasesti in Transilvania, Banat, respectiv tara Barsei si primele atestari documentare ale Tohanului (1294), respectiv Zarnesti (1367) sub denumirile de “Tuhan” si “Zernehaza”. Tohanu Nou este atestat documentar de abia in 1769 si apare ca rezultat al expulzarii locuitorilor Tohanului din vechea vatra deoarece nu vroiau sa-si schimbe religia stramoseasca. Orasul Zarnesti s-a dezvoltat pe vechiul asezamant al localitatii Zarnesti, atestarea documentara a orasului fiind din anul 1367. Localitatea Tohan, care astazi intra in componenta orasului, a fost atestata documentar in anul 1294, situandu-se printre cele mai vechi asezari din Romania care si-au pastrat un fond national nealterat.
Epoca medie este marcata de o serie de navaliri in Tara Barsei care nu au ocolit localitatile Zarnesti si Tohan. De asemenea este semnalat interesul marilor latifundiari maghiari si sasi de a intra in posesia asezarilor mai sus amintite pana in secolul al XVI-lea. Prima invazie turceasca in Tara Barsei are loc in 1421 cand satele Tohan si Zarnesti sunt incendiate. Populatia se retrage in zona unde se afla astazi schitul de la “Coltii Chiliilor”. Ulterior mai au loc si alte invazii, populatia retragandu-se in munti din calea navalitorilor. In 1660 locuitorii din zona il sprijina pe Gheorghe Rakoczi la cucerirea cetatii Bran. Ultima incursiune turceasca are loc in 1690 cand are loc “Lupta de la Zarnesti”. Tinerii din Zarnesti vor participa si ei la evenimentele din 1877-1878 impotriva Imeriului Otoman. Perioada interbelica este caracterizata prin stabilitate, liniste si prosperitate economica, culminand cu anii 1938. Al doilea razboi mondial rapeste numerosi tineri din localitate, iar altii vor fi luati prizonieri.
Inceputul secolului al XX-lea gaseste Zarnestiul in plin avant economic, avand un numar de 4 fabrici (spirt, hartie, celuloza si hartie, constructii de masini, masini – unelte s.a.). In momentul trecerii la economia de piata si inceperea procesului de privatizare, o mare parte din populatia activa a fost antrenata in sectorul privat, alcatuind 360 de societati comerciale cu variate obiecte de activitate, dintre care amintim comertul, prestarile de servicii, transport intern si international, prelucrarea lemnului, materiale de constructii etc.
Populatia este formata, in functie de nationalitati, din romani, maghiari, germani, romi si ucrainieni, care, chiar in conditiile unei zbuciumate istorii au convietuit in deplina liniste si pace, fara conflicte interetnice. Pana a se ajunge la portile marii industrii capitaliste, intreprinderile manufacturiere au jucat un rol deosebit de important in evolutia economica a acestor asezari barsene. Ele au fost acelea care au pregatit terenul acelor consortii ce aveau sa apara incepand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Procesul de industrializare a localitatii a inceput in jurul anilor 1800, cu infiintarea manufacturilor, apoi a fabricii de hartie in 1852 (ulterior „Celuloza”, azi „Celohart — EcoPaper”. Acest lucru a facut ca tipul localitatii sa se schimbe de la unul preponderent rural la unul urban. Redam cateva din cele mai importante manufacturi existente in secolul amintit: 1810 Fabrica de spirt; 1852 Fabrica de hartie; 1889 Fabrica de celuloza; 1937 Uzina Malaxa. Ulterior, se dezvolta comertul cu cherestea si mobila polarizand intreaga activitate de acest fel a zonei; Prima scoala apare in anul 1731 – Tohanul Vechi, 1764 – Zarnesti, iar in anul 1764 functionau 3 scoli, in 1936 – 1937 se infiinteaza Scoala Profesionala ”Malaxa“. In primavara anului 1984 se da in folosinta Spitalul Orasenesc ”Dr. Tiberiu Sperchez“ cu 240 de locuri.
In anul 1951, Zarnesti a fost declarat oras, din el facand parte si localitatea Tohanu Vechi. In anul 1968 in componenta orasului Zarnesti a intrat si localitatea Tohanu Nou. Datorita diversitatii formelor de relief existente pe teritoriul si in jurul localitatii, practicarea meseriilor legate de agricultura si cresterea animalelor au fost principalele indeletniciri ale zarnestenilor pana acum nu foarte multi ani. Orasul Zarnesti s-a dezvoltat in special in perioada comunista facand ca numarul locuitorilor sa atinga cifra de aproximativ 25.000 de persoane si ducand la largirea lui cu cateva cartiere de blocuri de locuinte. Dupa Revolutia Romana din 1989 situatia s-a schimbat. La inceput a urmat tendinta de deindustrializare nationala care a dus la inchiderea fabricilor, urmand ca ulterior acestea sa fie transformate in asa zisele parcuri industriale sau sa fie vandute bucata cu bucata catre cumparatorii lor.
In prezent Zarnestiul este in plina ascensiune, absenta locurilor de munca ne mai reprezentand o problema majora. Turismul incepe sa se dezvolte, iar tendinta este una buna in ceea ce priveste viitorul orasului.
Prima actiune de protectie in Piatra Craiului dateaza din 1938 cand s-a infiintat Rezervatia Naturala Piatra Craiului pe o suprafata de 440 ha „datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Diantus Callizonus sau Leontopodium Alpinum ca si datorita frumusetii peisajului”.
In 1973, suprafata rezervatiei a crescut la 1160 ha, iar in 1990 Piatra Craiului este declarat parc national, cu o suprafata de 1900 ha. In 1999 incepe Proiectul Managementul Conservarii Biodiversitatii. In jurul suprafetei de 2600 ha, exista 5500 ha zona tampon. In 2003, rezervatia Pietrei Craiului, ajunge la 14.795 ha.

email
call
Aplicația Avansis
expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.