close
close

Începând cu luna martie 2022, Primăria Orașului Zărnești, digitalizează interacțiunea cu cetățenii prin intermediul platformei online Avansis Online (pentru PC) . Platforma va oferi contribuabililor persoane fizice și persoane juridice accesul la servicii precum:

  • depunere cerere certifical fiscal
  • eliberare certificat fiscal
  • depunere declarații impunere bunuri mobile (autoturisme) și imobile (case și terenuri)
  • plăți on-line cu cardul

Pentru utilizarea platformei, este necesară crearea unui cont, prin accesarea paginii web: https://online.primaria-zarnesti.ro/AvansisOnline/#/iro/login

Accesează aplicația Avansis

Orasul Zarnesti- Printre cele 3 Destinatii Ecoturistice ale Romaniei

In urma proiectului pilot “Destinatiile Ecoturistice ale Romaniei “ derulat de catre Autoritatea Nationala pentru Turism pentru promovarea ecoturismului, Primaria orasului Zarnesti a parcurs procedura de obtinere a statutului de Destinatie Ecoturistica, indeplinind conditiile necesare primirii acestui statut, fiind acum una din cele 3 destinatii ecoturistice din Romania.

Dl Primar, Dorel Birladeanu: “Turismul va deveni o sursa majora de venit pentru oras fiind orientat catre factorul social, generand revitalizarea multor economii locale. Solutia agreata este acea forma de turism sustenabila – ecoturismul, ce promoveaza respectul reciproc, alaturi de respectul fata de mediu si de mostenirea culturala.
Turistii care prefera turismul sustenabil se disting prin grija fata de locurile vizitate, prin curiozitatea de a experimenta conditia autentica a obiectivului turistic. “

Pozitia geografica a orasului Zarnesti- la poalele Muntilor Piatra Craiului- ofera mari posibilitati de dezvoltare in domeniul turistic in special cel montan, dar putem vorbi si de turismul sportiv si de agrement, in curs de dezvoltare. Acesta este strans legat de turismul de recreere sau turismul verde. Astfel, inca de la intrarea in oras, turistii pot vizita Rezervatia de ursi LiBEARty Zarnesti.

Turism montan

Masivul Piatra Craiului – Parcul National Piatra Craiului-este principala atractie turistica a zonei, Zarnestiul fiind principala baza de plecare spre cele mai multe si cele mai frumoase trasee turistice din masiv unde se mai pot practica diferite sporturi, si anume:

-alpinism – atat pentru profesionisti cat si pentru amatori, Prapastiile Zarnestiului oferind mai multe trasee cu grade diferite de dificultate. Tot în aceasta zona pot fi organizate competitii de alpinism si escalada,
-plimbarile cu carutele trase de cai (iar iarna cu saniile ) pe cararile muntilor si spre comunele apropiate, Magura sau Pestera,
-mountainbike, ciclism- Primaria orasului Zarnesti pune la dispozitia turistilor biciclete in mod gratuit
-se mai poate practica asa numitul bird watching in Prapastiile Zarnestiului sau imprejurimi
-echitatia este un alt sport ce poate fi practicat in orasul Zarnesti

Incepand cu acest an la Zarnesti- zona Plaiul Foii, se va organiza Tabara Nationala de Temerari, unde vor participa aproximativ 150 de elevi.

In orasul Zarnesti, in luna octombrie, are loc Maratonul Pietrei Craiului, care strange in fiecare an tot mai multi sportivi si iubitori de natura , atat din tara noastra cat si din alte tari.

Turism de agrement

Zona Brebina este cunoscuta pentru pista de motocross, unde anual au loc competitii atat nationale cat si internationale. Tot in aceasta zona urmeaza a se amenaja o partie de schi.
Si pentru ca am mentionat un sport extrem, orasul Zarnesti , de doi ani, a inaugurat Aerodromul Piatra Craiului. Putem mentiona aici si Parcul de Aventura , ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 5 ha, fiind unul din cele mai mari parcuri de aventura din tara. Este situat la iesirea din Zarnesti , spre com.Poiana Marului.

Wolf Park Adventure este alcatuit din instalatii, ateliere suspendate, care pot fi parcurse prin traversare sau catarare, folosind un echipament de asigurare corespunzator.

Turism cultural – MONUMENTE ISTORICE SI BISERICI

Schitul de la Coltul Chiliilor este cel mai vechi asezamant religios atestat pe teritoriul Zarnestenilor (1421). A fost construit sub coltul muntelui ca loc de refugiu din calea turcilor si tatarilor, fiind incendiat impreuna cu chiliile in anul 1718 din ordinul autoritatilor imperiale. Localnicii, insa, au continuat traditia, venind in fiecare an la schit impreuna cu preotii satului; in pestera de sub stanca amenajandu-se un altar si o toaca din sina de fier.
In prima parte a secolului al XX-lea, schitul va purta numele “Capela Sfintei Cuvioase Paraschiva”, cu hramul pe 14 octombrie. In prezent pe locul fostului schit este ridicata o frumoasa manastire.

Biserica Sfantul Nicolae
Monument de arta veche medievala inscris in lista de patrimoniu a Academiei Romane. Este cea mai veche biserica din oras.

Ctitorul Bisericii Sfantul Nicolae a Zarnestenilor este domnitorul Tarii Romanesti Neagoe Basarab care a facut aceasta danie la 1515.

Biserica “Nasterea Maicii Domnului”
Este construita in anul 1791, iar in jurul sau s-a organizat si dezvoltat in timp cimitirul ortodox din Zarnesti, fiind ctitoria protopopului Bratu Baiul.

Biserica ortodoxa “Intrarea Maicii Domnului in Biserica”
La zece ani de la infiintarea satului, se construieste aceasta biserica in anul 1779, si care este ctitoria marelui negustor roman din Brasov, Ionita Boghici.

Pe langa aceste cladiri, trebuie mentionate Corpul A al Liceului Teoretic “Mitropolit I . Metianu” –prima scoala din Zarnesti, Casa de Cultura a Orasului Zarnesti, cladirea in care a functionat pana in 2013 Judecatoria Zarnesti, precum si Crucea lui Constantin Brancoveanu, aflata la intrarea in orasul Zarnesti.

Fostul sediu al Judecatoriei Zarnesti

Crucea lui Brancoveanu

Acestea sunt doar o parte din obiectivele turistice ale orasului, ce merita vizitate.

Pe langa aceste obiective, mentionam faptul ca orasul este in plina dezvoltare ca infrastructura.

Printre beneficiile participarii la proiect sunt :
-organizarea unui eveniment special de premiere;
-realizarea unei brosuri pentru promovarea destinatiilor ecoturistice;
-promovarea orasului pe site-ul ministerului;
-destinatiile ecoturistice vor avea posibilitatea sa participe la Targul National de Turism al Romaniei de la Romexpo in cadrul standului Autorit?tii Nationale pentru Turism .

email
call
Aplicația Avansis
expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.