close
close

Începând cu luna martie 2022, Primăria Orașului Zărnești, digitalizează interacțiunea cu cetățenii prin intermediul platformei online Avansis Online (pentru PC) . Platforma va oferi contribuabililor persoane fizice și persoane juridice accesul la servicii precum:

  • depunere cerere certifical fiscal
  • eliberare certificat fiscal
  • depunere declarații impunere bunuri mobile (autoturisme) și imobile (case și terenuri)
  • plăți on-line cu cardul

Pentru utilizarea platformei, este necesară crearea unui cont, prin accesarea paginii web: https://online.primaria-zarnesti.ro/AvansisOnline/#/iro/login

Accesează aplicația Avansis

Lista obiectivelor de investitii pe anul 2012

In pofida contextului economic dificil in care Romania se situeaza la momentul de fata, anul 2012 reprezinta totusi un an bogat din punct de vedere al investitiilor ce vor fi desfasurate in orasul Zarnesti.

In domeniul sigurantei nationale, primaria a alocat anul acesta 50 mii lei pentru reabilitarea cladirii I.S.U. Zarnesti si alti 28 mii lei pentru achizitionarea unei sirene mobile, a unor detectoare de radiatii si a unor detectoare speciale, folosite pentru depistarea supravietuitorilor in cazul unui cutremur.

Bugetul anului curent aduce in domeniul sanatatii, considerat o prioritate de actualul primar, investitii in valoare de 500 mii lei pentru rebilitarea ambulatoriului Spitalului Orasenesc C.T. Sparchez (Policlinica spitalului) si pentru achizitionarea unor aparate medicale noi. Dupa aceasta investitie spitalul va fi reabilitat in intregime, avand in vedere investitiile facute in anii anteriori, 2008 si 2009. Ulterior, dupa finalizarea modernizarii ambulatorului, spitalul poate da curs cererilor multiple referitoare la inchirierea de spatii necesare infiintarii unor cabinete medicale de: cardiologie, neurologie, balneofizioterapie, obstetrica ginecologie, stomatologie si a unui cabinet medical diabetologic, atat de necesare cetatenilor din orasul Zarnesti.

Special pentru sprijinirea modernizarii aparaturii medicale, pe langa investitiile directe, la initiativa actualului primar a fost infiintata in anul 2010 o fundatie ce are ca obiect colectarea fondurilor rezultate in urma directionarii celor 2 % din impozitul anual. Suma colectata anul trecut, din aceasta distribuire, va contribui la achizitionarea unui ecograf performant, necesar Spitalului ,,Dr. Tiberiu Sparchez,, pentru efectuarea unor controale de calitate.

Deasemenea bugetul anului 2012 aduce investitii importante in valoare de 7.315 mii lei pentru reabilitarea strazilor Ciucas, Pompiliu Dan, Postavarului, Grui, Florilor, Zorilor, Piatra Craiului, Soseaua Branului, Ion Alduleanu, Grivita, Tudor Vladimirescu, Crivina, Digului, Bratu Baiu, Salciei, Curmaturii, o parte din Dr. I. Senchea din Zarnesti, precum si cartierul Celulozei. Sunt prevazute deasemenea, in vederea reabilitarii si strazile Mare, Izvorului si Garii, din cartierul Tohanul Vechi precum si strada Unirii din cartierul Tohanul Nou. In toate zonele unde este cazul vor fi infiintate parcari pentru masini si locuri de joaca pentru copii. Sunt alocati bani pentru achizitionarea a 500 de pubele ce vor fi atribuite gratuit locuitorilor de pe strazile reabilitate.

Pentru cele 90 de loturi atribuite in baza Legii 15 din 2003, tinerilor intre 18 si 35 de ani, drumul de acces se va finaliza anul acesta. Ulterior toti acesti beneficiari vor fi pusi in posesie la jumatatea anului. Urmatoarea investitie absolut necesara acestei zone si a carei finalizare este prevazuta pana la finalul anului curent, o reprezinta extinderea retelei principale de apa.

Un alt proiect important ce va fi demarat anul acesta, reprezinta scoaterea la licitatie a unui numar de 124 de loturi destinate construirii de garaje in spatele strazii Ciucas. Fiecare lot are o suprafata totala de 40 mp. si pe langa suprafata necesara garajului are si un mic spatiu verde. In mod gratuit toti beneficiarii acestor loturi vor primi cate un proiect-tip necesar constructiei.

Pentru fluidizarea circulatiei, intersectia strazii Ciucas cu DN 73 A va intra anul acesta in reabilitare, marindu-se suprafata carosabilului la 3 benzi de circulatie. Aceeasi situatie este prevazuta pentru intersectia strazii Mare cu Aleea Uzinei colaborata cu o modernizare a trecerii la nivel cu calea ferata, montandu-se sisteme de avertizare acustice, sonore si bariere electrice. Anul acesta este prevazuta si decongestionarea traficului din centrul orasului, prin mutarea tuturor autobuzelor de calatori si infiintarea unei parcari pentru acestea la capatul strazii Raului, cu mentiunea ca in spatiul actual va functiona doar ca statie si se va asigura o acoperire mai eficienta a orasului.

In domeniul ordinii publice si sigurantei circulatiei sunt prevazuti 120 mii lei pentru montarea unor camere de supraveghere la intrarile in oras, precum si in locurile importante din oras.

In ceea ce priveste protectia mediului anul acesta reprezinta o continuare a Proiectului de Reabilitare a Retelelor de Apa si Canalizare, aflat in derulare pana in anul 2013 si prelungire pana in anul 2014 datorita contextului economic. Lucrarile vor continua asadar, pentru finalizarea colectorului si inceperea bransamentelor la reteaua de canalizare a strazii Izvorului si strazii Garii, precum si continuarea colectorului pe strada Scolii. Se vor executa bransamente pe strada Mare, de la intersectia DN 73A cu strada Campului, pana la intrarea in oras, pe portiunea nereabilitata. Pentru strada Brazilor este prevazuta montarea unei statii de pompare si racordarea acesteia in colectorul de pe strada Mare. Si pentru strada Carpati sunt programate anul acesta lucrari pentru montarea colectorului si a bransamentelor necesare.

Sunt prevazute lucrari de canalizare si in cartierul Tohanul Nou, pe strada Unirii, prin executarea colectorului si ulterior a bransamentelor.
In anul 2012, pentru a deveni operativa reteaua de canalizare de pe strazile Crivina, Curmaturii, Salciei, Digului, Bratu Baiu se va instala o statie de pompare in spatele Centrului Multifunctional (Baia Comunala). Pentru strada Prundului lucrarile la montarea colectorului vor continua, iar dupa finalizarea acestuia se va proceda la executarea bransamentelor. Lucrari de canalizare sunt prevazute si pe strazile Ion Creanga, Stefan cel Mare, Magurii, Toplita si 13 Decembrie. In domeniul distributiei si aductiunii apei potabile, pe strada Celulozei vor fi executate lucrari de acest gen.
Anul acesta este prevazuta si construirea unei statii de pompare in vederea alimentarii cu apa potabila locuitorilor de etnie rroma din strada Deal. Deasemenea tot in domeniul protectiei mediului, unde au fost relizate lucrari de reabilitare a trotuarelor si spatiilor verzi, vor fi amenajate si tarcuri speciale pentru ghenele de gunoi.

Referitor la invatamantul local, administratia a considerat prioritar efectuarea unor lucrari de reabilitare termica a Scolii Generale nr.1 in valoare de 110 mii lei, in vederea reducerii costurilor de intretinere, precum si reabilitarea Scolii Generale nr. 3 in cuantum de 50 mii lei, lucrari necesare primirii clasei zero in aceasta unitate de invatamant. Pentru Scoala Generala nr. 2 din Tohanul Vechi sunt prevazute lucrari la acoperis si o asfaltare completa a curtii scolii. In domeniul invatamantului prescolar se intentioneaza infiintarea unei crese in cadrul Gradinitei nr. 3 din cartierul Tohan Blocuri. Pentru primul an aceasta va putea deservi 20 de copii, cu posibilitate de extindere din anul urmator. Tot in domeniul investitiilor in invatamant, sunt alocati 30 mii lei pentru reabilitarea Liceului Industrial Zarnesti si 190 mii lei pentru montarea unui post de transformare electric necesar bransarii liceului la reteaua publica de distributie a energiei electrice si debransarea acestuia de la Uzina Mecanica Tohan.

Postul de transformare va asigura alimentarea cu energie electrica a celor doua blocuri de locuinte si strandul, situat in apropiere. Strandul si terenul din jur a fost preluat de administratie in anul 2011 de la Uzina Mecanica Tohan prin echivalarea unei parti din datoria pe care societatea mai sus mentionata a acumulat-o de-a lungul timpului la bugetul local. Avand in vedere multitudinea de investitii necesare in orasul Zarnesti, in anul 2012 la acest obiectiv se vor executa doar lucrari de stopare a degradarii acestuia.

Sub aspectul parcurilor si spatiilor de recreere sunt alocati 155 mii lei pentru amenajarea unui parc in Tohanul Nou. In interiorul acestui parc va fi dezvelita o statuie a Generalului Traian Mosoiu, personalitate marcanta care va denumi parcul. Totodata se vor finaliza lucrarile la reabilitarea caminului situat in vecinatatea parcului. Caminul va avea aceeasi destinatie ca a celor doua cluburi ale pensionarilor din cartierele Tohan Blocuri si Caraiman, fiind dotat cu tot ce este necesar pentru desfasurarea unor mese festive sau alte activitati.

Anul acesta primaria a alocat 318 mii lei pentru derularea reabilitarii Centrului Multifunctional (fosta baie comunala). Acest obiectiv a fost preluat de administratie in anul 2010. Centru va fi amenajat la parter cu bazin de inot pentru copii iar la etajele superioare va functiona ca sala de fitness, precum si club al elevilor pentru desfasurarea unor programe educative specifice copiilor si tinerilor. Deasemenea in aceasta incinta vor fi create conditiile necesare mutarii bibliotecii orasului, care din anul 2007 este inchisa in beciul Casei de Cultura.

O situatie ce nu mai suporta asteptare este problema cainilor fara stapan si in aceasta directie au fost alocati 50 mii lei pentru demararea construirii unui adapost de caini in parteneriat cu Asociatia pentru Protectia Animalelor “Milioane de Prieteni” si o fundatie germana.

In domeniul dezvoltarii urbanistice s-au alocat 114 mii lei pentru realizarea unui Plan Urbanistic General al orasului. Un alt proiect la care deocamdata se lucreaza la documentatia tehnica denumit Proiectare si Reabilitare Urbanistica “Centrul Orasului Zarnesti”, proiect ce are in vedere in primul rand realizarea unor lucrari de canalizare si de introducere a retelelor electrice, de telefonie si internet in subteran pe tronsonul de la intersectia strazii Mitropolit Ion Metianu cu strada Balea pana la sensul giratoriu. In cadrul acestui proiect sunt prevazute si lucrari de reabilitare si iluminare a fatadelor cladirilor reprezentative, renovarea Bisericii Sf. Nicolae, monument istoric important ce in anul 2015 implineste 500 de ani de la atestarea sa.

Referitor la aplicarea legilor fondului funciar, administratia a inregistrat la sfarsitul anului 2011, un procent de aproximativ 69,2 %, grad de eliberare al titlurilor de proprietate din total. Pana la finalul anului 2012 se va ajunge la un procent de 85 %, ceea ce reprezinta o performanta pentru actualul primar, avand in vedere ca la inceputul mandatului in anul 2008 erau eliberate doar 20% titluri de proprietate din totalul suprafetei fondului funciar al orasului.

Avand in vedere necesitatea construirii unor locuinte sociale, primaria a alocat si in anul 2012 o suma considerabila pentru continuarea proiectului executat in colaborare cu Fundatia ADRA, avandu-se in vedere ca in anii precedenti au fost rezolvate un numar de 70 de astfel de cazuri sociale.

In domeniul turismului, primaria a realizat un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei partii de schi in zona Brebina, avand in vedere ca orasul Zarnesti este componenta a Programului National de Dezvoltare a Turismului “Schi in Romania”. Urmatorul pas este scoaterea din fondul forestier a suprafetei de padure pe care vor fi amenajate cele 4 partii. Avand in vedere apartenenta orasului la acest program scoaterea din fondul forestier va fi gratuita. Amenajarea partiei va da posibilitatea incheierii unor parteneriate publice private.

Pentru o mai buna cunoastere a oportunitatilor turistice oferite de oras, administratia a accesat un proiect cu finantare europeana privind amenajarea unui Centru de Informare Turistica in centrul orasului. Totodata incepand cu anul acesta, s-au alocat fonduri pentru achizitionarea a 20 de biciclete mountain-bike ce se vor putea inchiria, special pentru drumetii montane.

email
call
Aplicația Avansis
expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.