close
close

Începând cu luna martie 2022, Primăria Orașului Zărnești, digitalizează interacțiunea cu cetățenii prin intermediul platformei online Avansis Online (pentru PC) . Platforma va oferi contribuabililor persoane fizice și persoane juridice accesul la servicii precum:

  • depunere cerere certifical fiscal
  • eliberare certificat fiscal
  • depunere declarații impunere bunuri mobile (autoturisme) și imobile (case și terenuri)
  • plăți on-line cu cardul

Pentru utilizarea platformei, este necesară crearea unui cont, prin accesarea paginii web: https://online.primaria-zarnesti.ro/AvansisOnline/#/iro/login

Accesează aplicația Avansis

Invitatie

PRIMARIA ORASULUI ZARNESTI are deosebita placere de a va invita sambata, 16 august 2014, ora 11,00 sa participati la comemorarea implinirii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni.

Evenimentul va avea loc la intrarea in orasul Zarnesti, la Crucea lui Brancoveanu, ridicata in anul 1704, in amintirea bataliei de la Zarnesti.”

Batalia de la Zarnesti (11/21 august 1690) a fost o batalie dintre Emeric Thokoly, comandantul militar al curutilor si pretendent la tronul Transilvaniei, impotriva trupelor imperiale conduse de generalul Donat Heissler (cu participarea lui Constantin Brancoveanu de partea transilvanenilor).

Constantin Brancoveanu a decis interventia in chestiunile statului transilvan, incercand sa impuna candidatura lui Emeric Thokoly, liderul curutilor si adversar declarat al Vienei. Batalia dintre detasamentele lui Heissler si armata eterogena coordonata de Thokoly, formata din trupe transilvane, otomane, tatare, corpul armat al lui Brancoveanu, ca si cel trimis de omologul sa moldovean, Constantin Cantemir (1685 – 1693), s-a desfasurat la Zarnesti (Brasov), la 11 august 1690.

Imperialii au suferit o grea infrangere, Donat Heissler fiind luat prizonier. Domnul muntean s-a retras spre Bucuresti, evitand contraofensiva Casei de Habsburg, prin Ludwig Von Baden. Dupa restabilirea raporturilor dintre casa de Habsburg si Transilvania, relatiile diplomatice dintre Constantin Brancoveanu si Viena au cunoscut o evolutie favorabila.

Pe langa componenta militara, lupta de la Zarnesti a avut si urmari pe plan politic. Astfel, autoritatile habsburgice au indulcit conditiile impuse Transilvaniei, pentru o mai mare siguranta.

Diploma leopoldina (1691) le cunostea in principiu traditiile de autonomie ale principatului, statutul separat al Transilvaniei, care era supusa direct imparatului si constitutia nobiliara bazata pe cele trei natiuni politice (ungurii, secuii si sasii) si patru religii recepte (catolica, calvina, luterana si unitariana). Dupa cum se poate constata, marea majoritate a populatiei – alcatuita din romani ortodocsi – era exclusa de la exercitarea drepturilor politice. O alta consecinta importanta a luptei de la Zarnesti a fost indepartarea pericolului supunerii fata de imperiali, atat pentru Tara Romaneasca, cat si pentru Moldova si mentinerea fiintei statale a acestor principate. Astfel, nu se crea un pretext pentru otomani, dar in special pentru tatari de a le transforma intr-un devastator camp de batalie.

Locul bataliei de la Zarnesti nu s-a schimbat prea mult in cursul vremii. Relatarile contemporanilor plaseaza batalia langa satele Zarnesti si Tohanul Vechi, sau in campul dintre aceste localitati, avand cateva etape distincte. Prima confruntare a avut loc La Morminte, iar cea de -a doua, sub dealul Pravaciorului spre Jidovina la locul intrat in toponimica La Calea Rosie.

Biruinta de la Zarnesti nu a fost decat o etapa pe drumul pe care pornise Brancoveanu , cel al restituirii principatului autonom al Transilvaniei.

email
call
Aplicația Avansis
expand_less
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.